12 Mayıs 2015

MANTIĞIN TARİHÇESİ

Mantık kelime anlamı olarak Yunanca logike yani logos(söz, bilgi) kelimesinden türemiştir. Arapça olarak da nutk (söylev)  kelimesinden dilimize girmiştir. Bir bilim olarak mantık ile günlük dilde kullandığımız mantık aynı anlamlara gelmemektedir. Mantık bir bilim olarak doğru düşünmenin ilke ve yöntemlerini ortaya koyar. Şüphesiz ki mantık bilim olarak ortaya çıkmadan önce de insanlar doğru düşünüyordu. Fakat mantık bu düşüncelerin ilkelerini ve yolunu ortaya koydu. Böylece mantık da felsefeden ayrılarak apayrı bir bilim olarak ortaya çıktı.
Mantığın kurucusu Aristoteles 'dir. Aristo' dan önce de mantık ile ilgili söylemler olsa da bunlar dağınık birer bilgi halindeydi. Aristoteles bu bilgileri sistemli, düzenli bir şekle getirdiği için mantığın kurucusu olarak tarihteki yerini aldı.

PSİKOLOJİ NEDİR VE NASIL DOĞMUŞTUR?

Psikoloji kelime kökeni olarak psykhe (ruh) ve logos (bilgi) kelimelerinin birleşmesinden meydana gelmiştir. Bu birleşimi ilkçağ da Aristoteles kullanmıştır ve bu tanıma göre psikoloji ruh bilimi anlamına gelmektedir. Tabii Aristoteles bu tabiri kullandığı zamanlarda psikoloji günümüzdeki gibi ayrı bilim değil, felsefenin içinde incelenen bir alandır sadece. İlkçağlardan günümüze kadar ruh konusu düşünürlerin incelediği bir konu olsa da günümüzdeki anlamından biraz uzak olarak incelenmiştir. Bazen bir nefes, hayat verme anlamında incelenmiş bazen de insanın dengesi anlamında incelenmiştir. Mesela Phythagoras okulu nasıl ki insanın bedeninin sağlığını korumak için tıp gerekliyse insanın ruhunun gıdasını korumak içinde müzik gereklidir derken yine burada ruha yani maneviyata bir vurgu yapmışlardır.


11 Mayıs 2015

FELSEFE NEDİR?

Felsefe nedir? sorunsalı insanların yıllarca içinde bulunup da hala net bir cevap veremediği sorudur. Aşk gibidir felsefe. Başına gelmeden yorum yapamayacağın, içine girmedikçe anlayamayacağın bir olaydır. Aslında felsefenin cevabını aramakta bir felsefi sorunsaldır. Kavramın kökenine inersek felsefe philo+sophia sözcüklerinin birleşmesinden meydana gelen bir kavramdır. Bilgelik sevgisi, bilginin peşinden koşmak veya aramak gibi anlamları vardır. Felsefe en temelde bir düşünme ve sorgulama etkinliğidir. Düşünme sanatı veya düşünmek denilince akla gelendir felsefe. Daha kitabi bir tanıma girecek olursak da hakikati arama veya insanın ve evrenin ne olduğuna dair hakikatı arama çabasıdır da denilebilir. 

10 Mayıs 2015

YEDİ BİLGELER

Felsefe ile mitoloji arasında kalan dönemde bazı bilgelerden söz edilir. Normalde sayılarının yediden fazla olduğu bilinen bu bilgelerin kimi kaynaklara göre isimleri de değişiklik göstermektedir. Bu yedi bilgelerin isimlerini Diogenes Laertikos “Ünlü Filozofların Yaşamları ve Öğretileri” adlı eserinde şu şekilde sıralar: Thales, Bias, Solon, Khilon, Pittakos, Periandros, Kleobulos.
     Felsefe tarihçilerinin birçoğu felsefeyi Thales ile başlatmış olsa da yedi bilgeler diye bilinen kişiler de felsefeye temel atma bakımından önemlidirler. Bu kişilerin yaptıkları felsefe olarak alınmaz çünkü söyledikleri şey daha çok bir öğüt niteliği taşırlar.
  
     Yedi Bilgeler’i İnceleyelim


4 Mayıs 2015

FELSEFE DİSİPLİNLERİ ÖZET ANLATIMI

Felsefe de yer alan disiplinlerin ne almana geldiğini özet olarak burada bulabilirsiniz.


YGS FELSEFE DERSİ KAVRAMLAR

YGS'de felsefe sınavında öğrencilerin en çok karşılaştıkları kavramları sizler için derledik. Çoğu soru yoruma dayalı olsa dahi bazen kelimenin anlamını bilmemek soruyu çözememeye neden olmaktadır.

İşte Kavramlar

FELSEFENİN ORTAYA ÇIKIŞI, DOĞUŞU

Gerçek anlamda felsefe diye nitelendirilecek ilk örnekler M.Ö 600’lerde Antik Yunan’da ortaya çıkmıştır. Felsefe öncesi dönemde insanlar çevrelerinde olup biten her şeyi mistik güçlerle açıklama eğilimi göstermiştir. O yüzden Mısır, Hint gibi medeniyetlerin uğraşları tam anlamıyla felsefe düzeyine erişmemiştir. Bu medeniyetlerin açıklamalarında mitoslar kullanılmaktaydı.

Mitos: İnanca ve düş gücüne dayalı öykülerin yer aldığı edebi metinlerdir.


Miletos antik Yunan Kalıntısı

ESKİ YUNAN'DAN ÖNCE FELSEFE

Felsefe sözcüğü Yunanca philo(sevgi) ve sophia(bilgi) sözcüklerinin birleşmesinden oluşmuş “philosophia”dan gelmektedir. Bu nedenle felsefe “bilgi sevgisi”, “bilgelik sevgisi” ya da “bilgi dostu” anlamını içermektedir.


PSİKOLOJİ RUH SAĞLIĞI ÜNİTESİ

RUH SAĞLIĞI

     Kişinin denge durumunda dengesizlik durumuna geçmesi sonucu bireyin normal davranışları bırakıp anormal diye nitelenecek davranışları sergilemesi sonucunda psikolojik yapısı yani ruh sağlığı bozulur. Günlük hayatta ruh sağlığını bozan birçok faktör vardır.

Bunlar;

A)ENGELLENME: Bireyin iç ve dış dünyasından kaynaklanan nedenlerle, amaca yönelik davranışların durdurulmasıdır. İkiye ayrılır

FREUD'UN SAVUNMA MEKANİZMALARI

     Freud’a göre, ego 3 farklı tehlikeyle karşılaşmaktadır. Bunlar;
-engellenmeler ve dış dünyadan gelebilecek saldırılar
-id’in içgüdüsel ve zorlayıcı istekleri
-süperegonun cezalandırılmaları

     Bu tehlikelerin egoda oluşturduğu kaygı büyüdükçe, birey savunma mekanizmalarına başvurur.

     Savunma mekanizmaları stresle başa çıkma yollarından birisidir. Fakat savunma mekanizmalarında gerçek çarpıtılır. Bu yüzden savunma mekanizmalarına bilinçsiz başa çıkma yolarlı da denir.

NOT: Savunma mekanizmaları id’in yarattığı kaygı ile baş etmek için ego tarafından bilinç dışında yaratılır. Böylece birey aşırı derecedeki kaygıdan uzaklaşarak ruh sağlığını korumaya çalışır.


MANTIĞA GİRİŞ ÇALIŞMA SORULARI


1) Verilen bir önermenin doğruluk değerini (yani doğru mu yanlış mı olduğunu) bilemeyebiliriz. Ancak her önerme ya doğrudur ya da yanlıştır. Mantıkta öncül olarak kullanılan önermeler ister doğru ister yanlış olsun doğru sayılarak işlem görür. P gibi bir önerme Q gibi bir önermeyi içeriyorsa P’yi doğru saydığımızda Q2yu da doğru saymamız gerekir. “P’nin gerçekten doğru mu, yoksa yanlış mı” olduğuna mantık değil, P’nin ait olduğu bilim dalı cevap arar.(2012 LYS)

Buna göre aşağıdakilerden hangisinin doğruluğunun mantığın ilgi alanı içinde olduğu söylenebilir?
A) Hidroklorik asitte çinko erir.
B) Cisimler boşlukta sabit bir ivmeyle düşer.
C) 2x15 = 30
D) Aynı şeye benzeyen iki şey birbirine benzer.
E) Dünya, güneş sistemine ait bir gezegendir.



MANTIĞA GİRİŞ ÇALIŞMA SORULARI

Mantığa giriş ile ilgili konuyu kavrama açısından çözebileceğiniz sorular ve cevaplar verilmiştir.



1.Mantık dersinin temel amacı aşağıdakilerden hangisidir?
A)Bilgilerin her yerde uygulanmasını sağlamak
B)Doğru düşünebilmenin yollarını öğretmek
C)Doğruları en kestirme yoldan ifade edebilmek
D)Düşünceleri belgelere dayandırmak
E)Bir görüşü dış dünyadaki olgularla açıklatabilmek





SOSYOLOJİNİN AMACI ÖZELLİKLERİ VE DİĞER BİLİMLERLE İLŞKİSİ

İçinde yaşadığımız toplumu bir bütün olarak ele alan, sosyal kurumlar, sosyal yapılar gibi ilişkileri inceleyen sosyal bilime sosyoloji  adı verilir


Sosyolojinin Konusunu Şunlar Oluşturur
* Sosyal gruplar
* Sosyal kurumlar
* Sosyal ilişki
* Sosyal yapı
* Toplumsal tabakalaşma
* Toplumsal değişmeler
* Kültürel değişmeler

PLATON BİR GÜN KOLUNDA BİR ORNİTORENKLE BARA GİRER

Kitap hem öğrencilere felsefeyi sevdirmek hem de felsefeyi sıkıcı bulanlara eğlenceli yoldan felsefeyi öğretmek açısından uygundur.