4 Mayıs 2015

PLATON BİR GÜN KOLUNDA BİR ORNİTORENKLE BARA GİRER

Kitap hem öğrencilere felsefeyi sevdirmek hem de felsefeyi sıkıcı bulanlara eğlenceli yoldan felsefeyi öğretmek açısından uygundur.

Harvardlı iki profesörün derslerde akıllarında kalan olaylardan yola çıktığı felsefeyi mizah yoluyla anlatan bir kitaptır. Bu kitabı okuyanlar kesinlikle felsefenin sıkıcı bir şey olmadığını hatta aksine eğlendirici taraflarının olduğuna şaşıracaklar. Kitap filozoflardan yola çıkmamaktadır. Aksine felsefe disiplinlerini fıkralarla ve yer yer eğlendirici bir dille anlatmaktadır. Anlamakta zorlandığınız felsefi kavramları hem daha iyi anlayacak hem de çok güleceksiniz.

Kitaptan Bir Kaç Benzetmeyi Sizinle Paylaşmak İstiyorum

ANALOJİ 
     90 yaşında bir adam doktora gider ve “Doktor” der,  “18yaşındaki karım hamile”
     Doktor, “Size bir öykü anlatayım” der. “Adamın birisi ava gitmiş ama yanına tüfeğini alacağına dalgınlıkla şemsiyesini almış. Birden bir ayı saldırınca adam can havliyle şemsiyesini doğrultmuş, ateş etmiş ve ayıyı vuruvermiş”
     “Ama imkansız bu doktor!” der yaşlı adam. “Mutlak başkası vurmuştur.”
     Doktor gülümser “Ben de onu diyordum”


     Musa, İsa ve sakallı bir ihtiyar golf oynuyormuş. Musa uzun mesafeli bir atış yapmış, top çim alana inmiş ama dosdoğru gidip yapay gölcüğe yuvarlanmış. Aynı anda Musa sopasını kaldırmış, gölcüğün sularını ikiye ayırmış ve top yoluna devam edip çimlere ulaşmış.
     İsa da uzun bir atış yapmış. Onun vurduğu top da doğrudan gölcüğe gitmiş ama tam içine düşecekken havada asılı kalmış. İsa gitmiş, suyun üzerinde yürüyüp topu almış ve yeşilliğe bırakmış.
     Sıra sakallı ihtiyara gelmiş. İhtiyarın vurduğu top doğrudan çitlere çarpıp yola fırlamış, o sırada yoldan geçen bir kamyondan sekip golf sahasına gelmiş. Top tam gölcüğe gidecekken çiçeklerin arasına düşmüş. Çiçeklerin arasında bir kurbağa topu görür görmez atılıp ağzına almış. Tam o sırada kartal süzülerek gelmiş ve kurbağayı kapıp yükselmiş. Kartal, pençelerinde kurbağayla golf sahasının ucuna doğru ilerlerken kurbağa topu ağzından düşürmüş ve top süzülerek deliğe girmiş.
     Bunun üzerine Musa, İsa’ya bakmış ve “Babanla golf oynamayı hiç sevmiyorum”


Keyifli okumalar diliyorum...

2 yorum:

  1. Zevkle okudugum kitaptan en eglenceli satirlari paylasmissiniz. Teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  2. Niechtze agladiginda kitabi ve sofinin dünyası kitaplarina da bir ek atmanizi rica ediyorum...ilginizi hanedecek kadar güzel kitaplar .

    YanıtlaSil