4 Mayıs 2015

FELSEFENİN ORTAYA ÇIKIŞI, DOĞUŞU

Gerçek anlamda felsefe diye nitelendirilecek ilk örnekler M.Ö 600’lerde Antik Yunan’da ortaya çıkmıştır. Felsefe öncesi dönemde insanlar çevrelerinde olup biten her şeyi mistik güçlerle açıklama eğilimi göstermiştir. O yüzden Mısır, Hint gibi medeniyetlerin uğraşları tam anlamıyla felsefe düzeyine erişmemiştir. Bu medeniyetlerin açıklamalarında mitoslar kullanılmaktaydı.

Mitos: İnanca ve düş gücüne dayalı öykülerin yer aldığı edebi metinlerdir.


Miletos antik Yunan Kalıntısı



Felsefenin başlangıcı olarak M.Ö 7 yüzyılı tarihler baz alır. İyonya uygarlığının miletos (milet) kenti felsefenin doğduğu topraklar olarak tanımlanır. Milet ise bugün ki Aydın ili sınırları içerisinde Söke’ye 40 km uzaklıkta bir mesafe yer almaktadır. Miletoslular denizcilik alanında ilerlemiş ve birçok koloni kurmuşlardır. Tarihte Miletos kolonilerinin sayısının doksanı bulduğu bilinmektedir.


Felsefe Neden Burada Ortaya Çıkmıştır?

1. Felsefenin ortaya çıkabilmesi için ilk önce insanların temel bir takım fizyolojik ihtiyaçlarını karşılamış olması gerekmektedir. Denizcilikte ileri olan İyonya medeniyetinde de halk refah içinde yaşadığı için merak ihtiyaçlarına zaman ayırabilmişlerdir.

2. Felsefenin ortaya çıkması için bir kültürel birikim olması şarttır. Buda denizcilikte ve ticarette ün yapmış olan İyonya medeniyetinde fazlasıyla bulunmaktaydı. Ticaret sayesinde diğer medeniyetleri tanımış ve onlardan bir takım bilgiler öğrenmişlerdir.

3. Felsefenin çıkması için insanların fikirlerini özgürce söyleyebileceği demokratik bir ortam şarttır. Bu ortam farklı inanç ve düşüncelere saygı duymayı gerektirir.

4. En son olarak da tüm bunlar sağlanınca insan da merak duygusu olması şarttır.


İşte yukarıda sayılan tüm bunlar ise İyonya Medeniyeti’nde bulunmaktaydı. Son olan merak duygusu da Thales’de yer almaktaydı ve böylece felsefe tarihine ilk filozof olarak adını yazdırdı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder